Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Στις Αλπικές χιονοκορφές ανέβηκες και στάθηκα στις λιόφωτες ραχούλες αρχόντισσες και ρήγισσες οι μούσες σου κι εμένα ψαροπούλες και βοσκούλες.


ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ

Συνοδοιπόροι ναι, μαζί κινήσαμε
στης τέχνης το γλυκοξημέρωμα - όμως,
με του καιρού το πέρασμα, χαράκτηκε
του καθενός μας χωριστός ο δρόμος:

Εσύ τ' Ωραίο μέσ' στα μεγάλα ζήτησες
κι εγώ στα ταπεινά κι απορριμμένα:
και δούλεψες το μπρούντζο και το μάρμαρο
κι άφησες τον πηλό της γης σ’ εμένα.

Στις Αλπικές χιονοκορφές ανέβηκες
και στάθηκα στις λιόφωτες ραχούλες
αρχόντισσες και ρήγισσες οι μούσες σου
κι εμένα ψαροπούλες και βοσκούλες.

Εσύ στης δάφνης τ' ακροκλώναρα άπλωσες
κι εγώ σε κάθε χόρτο και βοτάνι·
στεφάνι έχει φορέσει από δαφνόφυλλα -
λίγο θυμάρι του βουνού με φτάνει.

Γεώργιος Δροσίνης


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1859. ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1951. ΗΤΑΝ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Ο παππούς του Δροσίνη Γιώργης Καραγιώργης, σκοτώθηκε στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου το 1826. Ο πατέρας του Χρήστος, ήταν ανώτατος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Δροσίνης θεωρούσε τον πατέρα του σαν τον μεγάλο αφέντη, επειδή ήταν εγγονός του Γενάρχη τους του Καπετάν Αναστάση Δροσίνη του Πρωτοκλέφτη των Αγράφων. Τον αγαπούσε σαν τον θεό της Αγάπης. Η μητέρα του ήταν η Αμαλία Πετροκόκκινου. Η οικογένειά της κατέβηκε στην Ελλάδα μαζί με τον Καποδίστρια. Προσέφερε πολλά στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους.

1879 Πρωτοδημοσίευσε στίχους στα περιοδικά "ΡΑΜΠΑΓΑ" και στο "ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ".

1880 Εκδίδει την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο "ΙΣΤΟΙ ΑΡΑΧΝΗΣ".

1881 Κυκλοφορεί τη συλλογή "ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΑΙ", όπου και η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά". Έγραψε τριάντα περίπου έργα, 14 ποιητικά και 16 πεζά.

1894 Μετατρέπει το περιοδικό ΕΣΤΙΑ σε καθημερινή εφημερίδα.

1899 Ο Δ. Βικέλας ιδρύει το "Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων" και ο Γ. Δροσίνης γίνεται Γενικός Γραμματέας και η ψυχή του Συλλόγου. Τη θέση αυτή διατήρησε έως το θάνατό του.

1901-1907 Επιμελείται τη σειρά "Κόκκινα Βιβλία,Πράσινα Βιβλία" του Σ.Ω.Β, έξι μελέτες εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, την πρώτη Λαογραφική Εγκυκλοπαίδεια,Παιδική σειρά........

1908 Γίνεται Γενικός Επιθεωρητής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας(1908-1924).

1909 Ξεκινά το έργο του στη Σεβαστοπούλειο Σχολή.

1913 Δημιουργεί το Τμήμα Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας και αναλαμβάνει Τμηματάρχης του, βάζοντας τη βάση του σημερινού Υπουργείου Πολιτισμού.

1922 Ίδρυσε το Περιοδικό "Ημερολόγιο της Μεγάλης Ελλάδος".

1924 Διορίζεται Διευθυντής του Μουσείου των Κοσμητικών Τεχνών.

1925 Ιδρύει και διευθύνει περιοδικά, εφημερίδες, βιβλιοθήκες. Τιμήθηκε με το Αριστείον Γραμμάτων το οποίο ο ίδιος πρότεινε και καθιέρωσε. Είναι ιδρυτής της Σχολής Τυφλών και ο πρώτος Γραμματέας επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Αυτής.

Ο Δροσίνης δεν είναι μόνο ποιητής, πεζογράφος, δημοσιογράφος, αλλά ο τίτλος που του αρμόζει περισσότερο είναι Αναμορφωτής της Παιδείας. *Απέσπασε τη Σχολή Καλών Τεχνών από τις Βιομηχανικές Τέχνες. *Δημιουργεί Εθνική Πινακοθήκη *Καθιερώνει Διαρκή Καλλιτεχνική Έκθεση *Ιδρύει Ωδείο στη Θεσσαλονίκη *Πραγματοποιεί τη σύνταξη του Πρώτου Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας *Δημιουργεί Γραφείο Σχολικής Υγιεινής (Επιθεώρηση Σχολείων, Παρακολούθηση της Υγείας των Μαθητών, Σχολίατροι, Μαθητικά συσσίτια, Αντιτραχωματικός αγώνας και Αντιφυματικός, Αναρρωτικές άδειες στους εκπαιδευτικούς κ.λ.π) *Εισάγει τη Γυμναστική στα Σχολεία *Διοργανώνει Σκοπευτικούς Αγώνες "ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" *Αναδιοργανώνει την Εθνική Βιβλιοθήκη. Εγκρίνονται 10 Βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα με νόμο. Δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη Δημόσια Βιβλιοθήκη και σε κάθε πόλη άνω των 30.000 κατοίκων. *Καθιερώνει τη Γιορτή της Σημαίας *Περνά στα σχολικά βιβλία, επωνύμων ποιητών και πεζογράφων έργα *Οργανώνει τα Αρχεία του Κράτους στα υπόγεια της Ακαδημίας και επίσης τα Αρχεία της Κέρκυρας και της Ύδρας *Αναδιοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο *Ορίζει Επιτροπή Εθνικής Μουσικής (Συγκέντρωση φωνογραφικών κυλίνδρων και κινηματογραφικών ταινιών κ.λ.π) *Οργανώνει Λαογραφικό Αρχαίο *Περνάει νόμο για οικονομική βοήθεια στο Εθνικό Θέατρο, στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και ένα ποσό για την περίθαλψη των θεατρικών συγγραφέων *Πετυχαίνει την Είσοδο της Ελλάδος στη Διεθνή Ένωση της Βέρνης και η Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι γεγονός.

Μαζί με τον Κωστή Παλαμά θεωρείται ο Γενάρχης της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Τραγουδά τα απλά και τα ταπεινά. Μέλημά του είναι η διαφώτιση του Λαού και η Αναγέννηση του Έθνους.

ΒΡΑΒΕΙΟ NOBEL Το 1947, σαν αναγνώριση της αξίας του έργου του Γ. Δροσίνη, το Ελληνικό Κράτος (Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα) τον πρότεινε για το βραβείο Nobel, το οποίο τελικά επιδόθηκε στο Γάλλο λογοτέχνη Andre Gide.

Πηγή βιογραφίας: Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: